3. Plassen Delmare

3. Plassen Delmare

Leads  

3. We zijn nu ter hoogte gekomen aan de plassen van Delmare.

We horen duidelijk de E17 op de achtergrond. Het Molsbroek is dan ook GEEN stiltegebied (slechts 10% van de provincie Oost-Vlaanderen verdient nog die omschrijving)

Wat verderop komen we op de Durmedijk.  De Durme zit hier verstopt achter een brede rietkraag en de buis die erin uitkomt dient om overtollig water via een elektrisch bediende pomp uit het Molsbroek in de rivier over te pompen.

Als we ter hoogte komen van de putten van Del Mare horen we de E17 op de achtergrond. Het Molsbroek is dan ook GEEN stiltegebied (slechts 10% van de provincie Oost-Vlaanderen verdient nog die omschrijving b.v.  Sinaai, kreken in het Meetjesland) Bij de zandafgravingen die werden gebruikt voor de aanleg van de snelweg is veel interessant materiaal uit de prehistorie opgediept dat wordt tentoongesteld op de kleine bovenverdieping van het Bezoekerscentrum.


Als we dan op de Durmedijk komen, worden we niet direct geconfronteerd met een brede rivier. De Durme zit hier verstopt achter een brede rietkraag en de buis die erin uitkomt dient om overtollig water via een elektrisch bediende pomp uit het Molsbroek in de rivier over te pompen. Dit kadert in het beheer dat gevoerd wordt en waarbij de waterstand in het natuurgebied van groot belang is. Je zou het niet onmiddellijk vermoeden maar de getijden zijn hier nog van invloed. Regelmatig worden baggerwerken uitgevoerd om het teveel aan (bij vloed) aangevoerde zand binnen de perkten te houden zodat de beddding van de Durne niet te veel ophoogt en overstromingsgevaar acuut zou worden.

GPS: 51.101211, 4.020588

Selecteer wat u op de kaart wil zien

Events

Winkels in de kijker