Standbeeld Patjoepelke

Standbeeld Patjoepelke

Leads  

 Ligging aan het informatiecentrum van het Molsbroek, net voorbij de bocht, beneden aan het brugje: 51.103606,4.020961 voor gps.

De Lokerse sprookjesschrijfster Yvonne Waegemans liet hier haar lievelingskabouter Patjoepelke zijn avonturen beleven. 

 

 Voordat bij ons sprake was van natuurbescherming waren de Molsbergen en de meersen (= Molsbroek) al geliefd bij heel wat Lokeraars voor een zomers uitstapje. De Lokerse sprookjesschrijfster Yvonne Waegemans liet haar lievelingskabouter Patjoepelke hier zijn avonturen beleven. Op de rivierduinen naast Molsbroek ging in 1928-1929 een stroper midden zijn “werkterrein” wonen in … “een huis vol graszoden”. De “Watering Molsbergen, Mos- en Meirebroeken” met als doel onderhoud en afwatering van het huidige Molsbroek te verzekeren, werd ingesteld bij koninklijk besluit van 3.9.1858. Zij zou opgegeven worden op 30.10.1963. Het Ministerie van Openbare Werken, Dienst der Zeeschelde, had immers definitief besloten om daar een potpolder in te richten. Het bestuur van de watering had trouwens zelfde onteigening van die gronden voorgesteld, daar de hooiopbrengst door herhaalde wateroverlast in het gedrang kwam.

 
 In 1964-1965 werd de huidige geasfalteerde ringdijk rond het Molsbroek aangelegd. De nodige grond hiervoor werd uitgegraven naast de dijk zelf. Zo ontstond de huidige randsloot. Tijdens de twee daarop volgende winters braken de Durmedijken door en liep de potpolder vol water. Door de Molsbroekdijken werd Lokeren van grote overstromingen gespaard. 
 
De potpolder werd echter nooit dagelijks als spuikom gebruikt. Wel is de Durmedijk erlangs lager aangelegd dan de aanpalende dijken, zodat bij uitzonderlijk hoge getijden Molsbroek nog als bufferkom kan functioneren.
GPS: 51.103606, 4.020961

Selecteer wat u op de kaart wil zien

Events

Winkels in de kijker